Hoe werkt het nu, gelukkig zijn?
Wat moet er gebeuren om jou gelukkig te maken?
Voor mij zijn een geweldige partner, een fijne relatie met mijn kinderen, familie en vrienden, goede gezondheid, reizen maar ook lekker sporten of samenzijn met vrienden en familie dingen die mij gelukkig maken. Hiervoor heb je o.a. ook geld nodig, leven in overvloed zowel mentaal als in financiële zin zijn voor mij belangrijk.
Jij komt waarschijnlijk ook tot zo’n soort lijst.
Laat ik je dit zeggen: alles wat je je kan toe-eigenen, kun je ook weer kwijtraken. Dus enorme rijkdom kan je gelukkig maken, enorme rijkdom kan morgen ook weer weg zijn.
Wat betekent dit dan voor jou? Stel je verkrijgt 100.000 euro van een verre oom die jou dit schenkt omdat hij b.v. de staatsloterij heeft gewonnen, dan ben je er waarschijnlijk hartstikke blij mee en ga je er iets leuks mee doen. Met het hele gezin een verre reis maken, doen wat je altijd al had willen doen, of toch eindelijk dat grotere huis aankopen ed.
Maar als je grote bedragen worden afgenomen is het precies andersom. Stel je huis wordt leeggehaald en je bent hiervoor niet verzekerd. Dan word je boos en verdrietig tegelijk, je bent dan veel geld kwijt en je krijgt er gratis een hoop ellende bij. Anders gezegd, geld heeft invloed over hoe jij je voelt! Dit is niet zo’n leuk nieuws, toch? Ik wil je een alternatief voorleggen.
Er is niets dat je hoeft te verkrijgen, te doen of te zijn om gelukkig te zijn. Het is je originele staat, het zit in je DNA, het is wie en wat je bent. Je vraagt je nu natuurlijk gelijk af: Waarom merk ik daar dan niks van? Hoe kom ik dan aan het gevoel, dat mijn leven niet optimaal is?
Het antwoord hierop is nogal eenvoudig. Je hebt je hele leven al geleerd hoe je ongelukkig moet zijn.
Dit komt door ons mentaal model.
Een mentaal model is een idee dat we hebben over hoe de wereld werkt. We hebben een model hoe we een nieuwe baan moeten krijgen. We hebben een model over hoe we een restaurant uit kiezen. Het probleem is niet dat we mentale modellen hebben, het probleem is dat we niet weten dat we ze hebben. We denken dat de wereld echt zo werkt. Hoe meer we investeren in zo’n model, hoe meer het lijkt dat de wereld inderdaad zo werkt. Maar dat is niet zo!
Het als-dan model
Het mentale model waar we zo heilig in geloven is dat we iets moeten verkrijgen om iets te kunnen doen, waardoor we iets kunnen zijn.
Bijvoorbeeld: Ik heb een heleboel geld nodig, dan kan ik exotische reizen maken, zodat ik gelukkig kan zijn. Als ik een leukere partner zou hebben, dan zou ik gelukkiger zijn. Allemaal variaties op het als/dan-model.
Het model werkt, als dat en dat dan gebeurt, dan word ik gelukkig. Als ik een leukere baan krijg, zodra ik meer geld heb, als mijn baas een hartaanval krijgt, als ik nu maar getrouwd was, als mijn vrouw nu maar weg zou gaan…😊, als ik maar kinderen had, zodra de kinderen uit huis gaan….. Het maakt niet uit wat het is. Het hele idee is: als dit gebeurt, dan ben ik gelukkig. Maar is dit zo? Om dit te testen gaan we terug in de tijd.
Het enige verschil met 5 à 10 jaar geleden is de specifieke “als” waar je je aandacht toen op richtte. Denk eens aan je leven 5 à 10 jaar geleden. Neem daar even de tijd voor. Tien jaar geleden, misschien herinner je je dat, wilde je bepaalde dingen, correct? Er is een grote kans dat je veel van de dingen die je 10 jaar geleden wilde, nu al hebt, correct? Wat betekent dat voor jou?Dat je nog niets bent opgeschoten, toch? Ben je nu dan helemaal gelukkig?
Wat we ons niet realiseren is: Dat het model zelf niet deugt! Het als dan model. Als dit gebeurt, dan word ik gelukkig. Dit model zelf deugt niet. Maar in plaats van in te zien dat het model zelf niet deugt, besteden we enorm veel tijd aan het veranderen van het “als”. Als ik miljonair zou worden dan zou ik gelukkig zijn. (Iedereen heeft hierop zijn eigen variatie).
Probeer het als dan model los te laten. De meesten van ons hebben al ervaring met het loslaten van het als dan model. Ik zal een voorbeeld geven die je wellicht herkent. Iedereen kan zich wel een moment herinneren dat je werd geconfronteerd met een beeld van een overdonderende schoonheid. Er kwam een serene rust over je. Bijvoorbeeld een regenboog, een bergketen, een bloemenweide, de lach van een baby. Iedereen van ons kan zich zoiets dergelijks wel herinneren. Heb je je ooit afgevraagd WAAROM (de ervaring van serene rust) gebeurde? Dat gebeurde omdat op de een of andere manier, om een of andere reden op dat moment je accepteerde dat het universum precies was zoals het was. Je zei niet.” Een prachtige regenboog, jammer dat hij wat meer naar links staat. Als ik hem 100 meter naar rechts kon zetten, stond hij precies goed. Dan zou het nog veel mooier zijn”. Op het moment dat je het universum accepteerde zoals het was, viel je gebruikelijke willende zelf weg en kwam het geluk, je natuurlijke aard, bovendrijven en dat voelde je. Ik weet dat je het voelde omdat je zelfs nu na al die jaren je het je nog steeds kan herinneren!
Het probleem is dat je leven op dit moment met alle problemen die je hebt of beter gezegd: alle problemen die je denkt te hebben, net zo volmaakt is.Maar je accepteert het niet. Sterker nog, je steekt al je tijd en al je energie erin om het te veranderen. Je accepteert de realiteit niet. En wanneer je de realiteit niet accepteert, geloof je in het als/dan model. Als dit gebeurt, dan word ik gelukkig. Dat model zelf deugt niet!
Aan jou de keuze, wil je vasthouden aan het als dan model, dan kies je min of meer voor een “ongelukkig” gevoel. Als je ervoor kiest om de als dan model los te laten, dan staat de weg open voor een gelukkig leven.
Aan jou de keuze hoe je je leven wilt ervaren.
Groet, Froos
Bron: Srikumar Rao