Een voorbeeld hoe een traject eruit kan zien:

Een voorbeeld hoe een traject eruit kan zien:

Een man komt met het gegeven dat hij met grote regelmaat te veel drinkt.

Dit gedrag veroorzaakt allerlei problemen in zijn leven.

Hij wil graag van die problemen af maar ondanks dat, grijpt hij steeds weer naar de fles en de gevolg-problemen van dit gedrag worden steeds groter en groter. Tijdens de hypno bleek dat deze man een hele sterke behoefte had aan gezelligheid, samenzijn en zich geliefd voelen. De ratio, het verstand van deze man zegt tegen hem: “je moet niet te veel en te vaak drinken, dat kost te veel geld en je komt dronken thuis waardoor je niet op tijd opstaat en te laat of niet naar je werk gaat en daarom kom je steeds in de moeilijkheden etc. etc.

Maar toch grijpt deze man steeds opnieuw naar de fles.


Waarom?

Het onderbewuste van deze man heeft behoefte aan gezelligheid en liefde en dat vindt hij in de fles, dus wat er ook gebeurt, deze behoefte moet vervuld worden en zijn onderbewuste weet niet beter dan dat deze behoefte door de fles wordt vervuld. Dus wat zegt het onderbewuste: “Pak de fles”. Omdat 98% van je gedrag wordt aangestuurd door je onderbewuste, is je onderbewuste veel sterker dan je bewuste, je verstand, dus grijpt hij naar de fles ondanks dat hij misschien wel ergens “weet” dat het niet goed voor hem is.


In de sessies kwam bovenstaande naar voren. Aan het onbewuste is gevraagd om andere manieren te vinden die de waarde (geliefd voelen, gezelligheid) te vervullen omdat hij in zijn leven nadeel ondervindt van het naar de fles te grijpen

De verandering die plaats vond was dat de man lid werd van een voetbalclub en later een vriendin kreeg. Daar vond hij gezelligheid en voelde hij zich geliefd. Hierdoor hoefde hij niet meer naar de fles te grijpen, want zijn waarden werden op andere manieren vervuld. Dus zijn onderbewuste had andere manieren gevonden om dezelfde waarden te vervullen op een manier die de man niet meer schade.

“Probleem van naar de fles grijpen” werd hierdoor vervangen door dezelfde waarde (geliefd voelen) op een andere manier (voetbal en vriendin) in te vullen.

Realiseer je dat deze man bovenstaande helemaal niet helder had, hij greep gewoon naar de fles zonder zich daartegen te kunnen verzetten. Pas nadat het onbewuste was benaderd kwam de gedragsverandering.


Nu terug naar jou. Jouw onbewuste heeft het helemaal niet slecht met je voor. Het enige wat je onbewuste doet is jouw waarden vervullen. Echter kan dit in het dagelijkse leven wel eens verkeerd uitpakken door gedrag te vertonen/ manifesteren die je schaden. Omdat dit onbewust gedrag is, kom je in situaties of gevoelens terecht waar je helemaal niet in terecht wilt komen of die je helemaal niet wilt ervaren.


Door in contact te treden met het onbewuste en je interne hulpbronnen te bevragen verandert je gedrag en of je gevoel. Hierdoor verandert je gedrag waardoor je in het dagelijks leven jezelf niet meer in de weg zit en je waarden worden vervuld op een andere manier of manieren die je niet schaden.


Veel therapievormen bestaan uit praten over het probleem waar jij mee zit. In mijn opinie is dit dè manier om jou in de slachtofferrol te houden. Hierdoor maak je geen gebruik van jouw zelf-helende vermogen, je maakt ook geen gebruik van je eigen interne bronnen. Hierdoor voel je je verloren, eenzaam en miserabel. Dit gaat tegen je natuur in.


Er is helemaal niets mis met jou en jij hebt recht op een gezond en gelukkig leven net zoals iedereen.

Realiseer je, dat het contact leggen met je onbewuste en hier goed mee communiceren zodat jouw waarden vervuld blijven en vervangen worden voor gedrag/gevoel die je niet schaden, nu precies mijn specialiteit is.


Het probleem waar jij mee komt is nooit het probleem waar het om gaat. 

De man uit het waargebeurde voorval kwam met zijn drankproblemen. Tijdens de transformatie sessie kwam naar voren dat zijn waarden, gezelligheid en geliefd voelen, op een andere, voor hem niet schadelijke gedragingen, vervuld moeten worden; voetbal en een vriendin. Dus het echte probleem wat een tekort aan het gevoel aan gezelligheid en je geliefd voelen. 

Iedereen zal het me mij eens zijn dat je het probleem, te veel drinken, met je verstand niet kan terug redeneren naar een tekort aan gezelligheid en je geliefd voelen. Plus nog de oplossing die het onbewuste in gang heeft gezet wat resulteerde in lid worden bij een voetbalclub en een relatie aangaan met een vriendin. 


Kort gezegd: het probleem 'te veel drinken' was niet het probleem van de man, dat was een tekort aan gezelligheid en zich geliefd voelen. Je begrijpt dat de oplossing focussen op het drankprobleem nooit gaat werken omdat de onderliggende behoefte niet wordt opgelost. 


Het onbewuste is de meest fantastische bron voor het oplossen van de uitdaging waar jij tegenaan loopt. Ik ben dè expert om je precies op de goede manier in contact te laten komen met je onbewuste.

*** Enkele wetenschappelijke onderzoeken naar gedrag die aantonen dat het onbewuste voor 95 – 98% ons gedrag bepaalt.

Baaren, R.B. van, Holland, R.W., Steenaert, B. & Knippenberg, A. van (2003). Mimicry for money. Behavioral consequences of imitation. Journal of Experimental Social Psychology, 39, 393-398. Bargh, J.A., Chen, M. & Burrows, L. (1996). The automaticity of social behavior. Direct effects of trait concept and stereotype activation on action. Journal of Personality and Social Psychology, 71, 230-244. Dijksterhuis, A., Bos, M.W. Nordgren, L.F. & Baaren, R. van (2006). On making the right choice. The deliberation-without- attention effect. Science, 311, 1005-1007. Dijksterhuis, A. & Knippenberg, A. van (1998). The relation between perception and behavior or how to win a game of Trivial Pursuit. Journal of Personality and Social Psychology, 74, 865-877. Holland, R.W., Hendriks, M. & Aarts, H. (2005). Smells like clean spirit. Nonconscious effects of scent on cognition and behavior. Psychological Science, 14, 315-319.