Boos zijn op.....

Als jij rondloopt met boze- of nog sterker, met wrok-gedachten......

Bijvoorbeeld over iemand die misbruik van je heeft gemaakt, je hebt een goede vriend geld geleend en hij heeft nog steeds niet terugbetaald, of je levenspartner heeft je verlaten en heeft een nieuwe relatie.

In jouw gedachten heb je op het moment helemaal gerechtvaardigd dat hij of zij jou iets heeft aangedaan. Hoe langer je er over nadenkt hoe meer dat jij gelijkt hebt dat de ander fout is geweest. Dus is het helemaal waar dat jij boos bent op die persoon want die heeft het fout gedaan en jij niet, jij bent het slachtoffer en hij of zij is de dader.

Herken je dit?

Ik kan je een ding vertellen, deze wrok keert zich uiteindelijk altijd tegen jou! En creëert in jou een gevoel van pijn, onmacht en boosheid. Je verzuurt dan van binnen en als je aan het voorval of de persoon denkt krijg je weer helemaal dat gevoel van boosheid.

Na 8 jaar samenwerking kreeg ik uit het niets een overnamebod van mijn zakenpartner voor mijn aandelen in ons gezamenlijke bedrijf. Hier ben ik niet op in gegaan omdat het een slecht bod was en mijn zakenpartner helemaal geen geld had. Maar daar was het hem ook niet om te doen. Het bleek de voorbereiding te zijn op nog een tweede bod. Aansluitend kwam hij met een nog veel slechter bod, maar dit bod was inclusief een chantage element.

De chantage bestond uit het feit dat wij een bedrijf in Duitsland hadden, waar ik op papier directeur van was, historisch zo gegroeid, namens mijn partner die de bedrijfsleiding uitvoerde. Mijn zakenpartner was nogal druk geweest met de boekhouding van de diverse BV’s en je begrijpt het al, de BV in Duitsland zat met een groot financieel probleem. Anders dan in Nederland ben je in Duitsland persoonlijk verantwoordelijk als directeur van een BV, met andere woorden, dit verlies zou ik uit privé middelen moeten bijleggen.

De keus was 1, een rechtszaak opstarten. In Nederland ben je zo een jaar of 5 onderweg voordat je een uitslag hebt. En hoe ga je samen met je bedrijf door als je tegelijkertijd juridische met elkaar in de clinch ligt?

Of 2, ik kon het bod accepteren en mijn verlies, in totaal 1,3 miljoen, afboeken.

Na intensief overleg met mijn advocaat en adviseurs heb ik zijn aanbod moeten accepteren en heb ik het contract getekend.

Ik dacht dat dit wel het beste besluit was. Niet dus.

Ten eerste kon ik het niet verkroppen dat iemand met wie ik 8 jaar lang had samengewerkt mij zó kon belazeren. Al die leugens, al die ranzige boekhoudkundige trucs, al die misleidingen, ik had het allemaal niet gezien totdat het te laat was. Op menselijk vlak ging ik helemaal onderuit.

 Hoe je het wendt of keert, ik had het contract getekend en had dus het nakijken. In mijn machteloosheid verviel ik in wrok. Want ik had gelijk, hij heeft gelogen, hij heeft met de boekhouding lopen rommelen, hij heeft etc.

Dit proces heeft bij mij jaren geduurd (en loopt soms nog mee op de achtergrond). Maar een ding is zeker, ik heb alleen mijzelf hiermee. Waarom. Omdat deze denkwijze mij wel gelijk geeft in mijn hoofd maar mij tegelijkertijd een rot gevoel bezorgd. Een gevoel van onmacht en boosheid. En juist deze gevoelens houden je weg van je eigen geluksgevoel.

Niemand gaat dood aan een slangen beet. Je gaat namelijk nooit dood aan de beet zelf. Als je gebeten bent, dan ben je gebeten. Maar het gaat om het gif dat je lichaam instroomt, het begint bij de beet en gaat dan verder en verder je lichaam in, ná de beet. Dit proces van het gif in je lichaam toelaten eindigt erin dat je kapot gemaakt wordt. Zo is het met wrok ook. Het nare voorval dat je overkomt. De gedachten en emoties die je daarna daar over krijgt, die maken je vanbinnen kapot.

 Jijzelf zult vast ook wel iets hebben meegemaakt dat wrok en/of boosheid heeft veroorzaakt, bv je bent verlaten door je partner die voor een ander koos, je vader of je moeder gaven jou niet wat je nodig had, je baas begrijpt je niet goed of hij behandelt je slecht.

 Nu komt het deel wat wellicht uitdagend is om te begrijpen.

Je wilt al deze dingen die je hebt in je leven hebt, zelf. Hoe weet je dat je ze wilt hebben? Omdat ze er zijn in je leven, je speelt met ze, je stopt er je energie in en je laat ze je leven beheersen.

Niemand anders zorgt ervoor dat je doet wat je doet, je hebt een vrije geest. Iedereen van ons kan veranderen, van de dingen die we iedere dag doen. Realiseer je deze realiteit, jouw leven is jouw keuze. De dingen waar je mee bezig bent en je tijd investeert, zijn de dingen die jij waardeert. Je kunt ze verkeerd waarderen, je kunt ze waarderen om de verkeerde reden, je doet het uit vrije wil. Noot: lees deze alinea nogmaals als het niet helemaal duidelijk is.

Zolang je de oplossing buiten jezelf zoekt ben je hopeloos verloren! 

 Ik zal het je uitleggen aan de hand van een verhaal.

Je bent thuis en je hebt je autosleutels in je hand en in een keer valt het licht uit. Je zit helemaal in het donker. Maar dan zie je dat buiten de straatverlichting aan is. Je staat op en je laat per ongeluk de sleutels uit je handen vallen. Je probeert ze te vinden maar dat lukt niet. Dus je besluit naar buiten te gaan naar het licht, want dan kun je beter zien. Je loopt naar buiten en begint met zoeken naar je sleutels, de buurman komt langs en helpt je ook met zoeken tot hij vraagt “waar heb je de sleutels verloren”. “Ja binnen, in het huis”, zeg je dan. Waarom zoek je dan hierbuiten, dat is toch niet logisch.

“Ja, voor mij wel, want binnen kan ik niks zien en buiten wel, dus daar kan ik beter zoeken. Ik vind het onlogisch in het donker te zoeken want daar vind ik toch nooit iets”.

 Deze redenatie komt grappig over; maar is dat niet precies wat we doen met een probleem, een weerstand of een moeilijkheid die binnen in ons zit? We zoeken de oplossing in de buitenwereld. We zoeken ergens buiten onszelf.

 Mijn zakenpartner die me heeft gechanteerd, die moest maar eens goed door zijn geweten aangesproken worden en flink spijt krijgen. Dan zou hij mij dat geld teruggeven en dan ben ik weer helemaal blij.

Geloof jij het, nee natuurlijk niet, dit gaat nooit gebeuren. Zolang ik vind dat mijn zakenpartner moet veranderen zoek ik dus de sleutels buiten, waar we nu van weten dat ze er niet liggen. Ze liggen binnen, want daar ben ik ze ook verloren. Dus ik moet iets in mijzelf helen, rechtzetten, bewust worden om de sleutels, (de oplossing, de acceptatie) te vinden.

 Wat heb ik gedaan: 

Van alles; boeken gelezen, vele opleidingen gevolgd, familie opstellingen, gesproken met goede vrienden en vriendinnen, hypnose, energetische therapie en nog veel meer.

Wat kwam eruit:  Door het overlijden van 2 van mijn broers van 7 en 4 jaar oud zit in mijn systeem dat ik er altijd ben voor mensen die in mijn “inner cirkel” zitten. Mijn mantra was “wat er ook gebeurt, ik ben er altijd voor jou”. Waardoor ik, in het geval van mijn zakenpartner, veel te lang, veel te toegeeflijk ben geweest. Hierdoor heeft mijn zakenpartner goed misbruik kunnen maken van mij omdat ik me helemaal niet bewust was van deze mantra in mij. Uiteindelijk is de conclusie dat het mijn eigen verantwoordelijkheid is dat ik hem te veel heb vertrouwd.

Het beste advies: 

Als je een tegenslag hebt te incasseren: Kies voor wat anders, neem een andere weg. Accepteer de realiteit zoals hij is én ga voor een doel in je leven wat je echt wilt. En geef dat alle aandacht. Daar waar je aandacht naar toe gaat, GROEIT.

In mijn geval zorgde ik ervoor dat ik weer succesvol ben in het zakenleven. Ik laat mijn energie niet meer weglopen naar negatieve gedachten over mijn zakenpartner. Ik zorg voor nieuwe successen in mijn leven met mensen waarmee het wel goed zaken doen is. Dit geeft een opwaartse energie, plezier en geluk in het leven.