Waarom zou je jezelf persoonlijk ontwikkelen?
02 juni 2023 

Waarom zou je jezelf persoonlijk ontwikkelen?

Persoonlijke ontwikkeling is persoonlijke GROEI en alles wat niet groeit in de natuur gaat/is dood. 

Het universum brengt je bij voortduring in contact met uitdagingen die je uit balans halen opdat jij persoonlijk kan groeien. Persoonlijke ontwikkeling is erop gericht evenwichtigheid en rust met zich mee te brengen. Anders gezegd persoonlijke groei is bewust zijn, je verruimt je bewust zijn door te groeien.

Zelf heb ik aan den lijve ondervonden dat deze vorm van groei altijd gepaard gaat met pijn. Dit kan zowel lichamelijke pijn zijn als psychische pijn.                                                                       

Mijn bedrijf had een klant die 35% van de omzet uitmaakte en deze klant heeft er een keer 1,5 jaar overgedaan voordat het contract verlengd werd. Voor mij was dat dus anderhalf jaar volstrekte onzekerheid, dat zijn 360 plus 180 dagen onzekerheid of mijn bedrijf het wel ging overleven. Destijds heb ik anderhalf jaar buikpijn en vaak buikloop gehad ook was ik in die periode regelmatig niet te genieten als persoon. Ik was niet ziek maar voelde me ook niet echt lekker. Ik had niet met iedereen ruzie maar wel vaak woorden en irritaties. Dit zijn allemaal signalen dat het helemaal niet goed met me ging. Het niet rondkrijgen van het contract was voor mij een persoonlijke aangelegenheid. 

Pijn is een direct gevolg van je separatie van wie je echt bent. Hoe meer pijn je hebt, fysiek of mentaal, dat is een indicatie van de mate van verwijdering van jezelf. Ik wist destijds wel dat ik pijn had maar niet dat ik verwijderd was van wie ik eigenlijk ben. Dit zoeken, naar wie ik eigenlijk echt ben, is de weg naar meer persoonlijke groei en bewustzijn.

Het blijkt dat wij allemaal uitdagingen van het universum krijgen aangeboden en daar heb je je mee te verhouden. 

Er zijn dan altijd 3 opties, vlucht, vecht of niets doen. 

Zelf ben ik van het type vechten. Ik ben veel confrontaties aangegaan in mijn leven, zowel persoonlijk als juridisch, beide kan ik je echter niet echt aanraden. Van de een word je heel moe omdat het veel energie kost en van de ander word je heel arm en heeft bovendien een wisselende uitkomst. Wat juridisch klopt staat regelmatig namelijk volledig los van wat menselijk klopt. 

Met vluchten of niets doen heb ik geen affiniteit. Vluchten heeft in mijn ogen geen zin omdat je dan wegloopt van de situatie zonder dat jij invloed hebt op de uitkomst (en ik wil altijd invloed hebben op de uitkomst). De ander gaat dan voornamelijk bepalen wat er gebeurt omdat jij er niet meer bent. 

Niets doen werkt voor mij niet. Van niets doen terwijl er iets aan de hand is, word ik ongedurig en ga ik dingen bedenken om het op te lossen en/of aan te pakken, anders gezegd ik kan niet, niets doen, dat zit klaarblijkelijk niet in mijn aard.

Wat dan wel?

Er zijn mensen die zo ver in hun persoonlijke groei zijn, die zo’n groot bewust zijn hebben, dat het voor hen niet meer uitmaakt welke uitdaging het universum aan ze voor legt. Zo’n persoon noemen we een verlicht iemand of een heilige.

Wat is het verschil tussen een heilige en jou of mij, een gewoon mens?

Zij hebben 100% liefde in zich, maar dat hebben jij en ik ook. Het verschil van bewustzijn tussen een heilige en jou en mij is dat zij niets anders in zich hebben. Het is dus de kunst om niets anders in je te hebben dan liefde. Om dit te bereiken zijn er een aantal natuurwetten die je daarbij kunnen helpen:

Een aantal van deze wetten zijn:

Je kunt niet geven wat je niet hebt.

Je kunt geen liefde geven als je niet van jezelf houdt. De grote vraag aan jou is daarom: Houd je van jezelf?  Of heb je best wel kritiek op jezelf, dan is er werk aan de winkel. In mijn leven heb ik geen winkel gehad maar een Mega Store. Ik hield niet van mijzelf, ik keurde mijzelf af. Dit is tevens een van de redenen waarom ik geloof dat het fijn is om rijk te zijn. Overvloed hebben op financieel gebied zorgt ervoor dat je niet meer hoeft te werken voor je geld. Je hoeft niet je tijd om te ruilen voor geld, dus je hebt tijd waarover je zelf kan beschikken. Als iemand je dan nodig heeft heb je de tijd om hem bij te staan. Je hebt aandacht voor anderen en je omgeving in plaats dat je volop in de ratrace zit en als een hijgend hert achter alles aanloopt. Dan heb je voor niemand tijd, zelfs niet voor jezelf. Identificeer jezelf niet met datgene wat je wilt bereiken.

Zoals je denkt, zo zul je worden.

Denk dus nooit meer aan dingen die je niet wilt hebben/worden of zijn! Zoals je nu wel begrijpt kon ik volop aan de bak. Ik keurde mijzelf af omdat ik niet goed kon meekomen op school. Door mijn dyslexie had ik moeite met talen, ik kreeg altijd onvoldoendes en dit was ondermijnend voor mijn zelfbeeld. Tegen de tijd dat ik mijn schoolcarrière afsloot was ik hierdoor compleet gefrustreerd. En toen moest mijn leven nog beginnen ……………

Mijn zelfbeeld was laag dus trok ik allerlei minder leuke dingen aan in mijn leven. Ik had geen leuke baan, ik verdiende heel weinig, ik zag nooit kansen, ik had geen plan voor de toekomst, als ik niks te doen had keek ik naar de TV en ga zo maar door. Vrij vertaald ik wist helemaal niet hoe het leven werkte en hoe of wat ik hierin te doen had en ik voelde me eigenlijk doodongelukkig. 

Op enig moment had ik er zo de balen van, dat ik besloot om miljonair te worden, want die hadden veel geld en waren allemaal gelukkig en dat wilde ik ook. 

Mijn nieuwe hobby werd het lezen van boeken van of over succesvolle mensen, het lezen van zelfhulpboeken en daarmee werd het zaadje gepland voor mijn nieuwe droom. Ik begon te denken dat ik wel degelijk succes vol zou kunnen worden. Deze gedachte werd steeds sterker en uiteindelijk werd ik er zo van overtuigd dat ik me door niets en niemand liet weerhouden dat ik zou bereiken waar ik van droomde.

Uiteindelijk werd ik in 2007 helemaal vrij door de verkoop van mijn bedrijf.

Nu terug naar jou. Het eerste wat je moet doen is het stellen van een doel. Om dit doel te bereiken dien je te voldoen aan een aantal wetmatigheden. Deze zijn omschreven in vele boeken. 

Heb een open mind en hecht je aan niets.

Sta open voor nieuwe dingen in je leven, verleg je grenzen, volg je hart, ga op onderzoek uit, stel niet uit tot morgen maar begin vandaag. Dit zijn allemaal acties die je NU kan doen en die je helpen om je dromen te realiseren. Hecht niet aan zekerheden. Om mijn doel te bereiken ben ik van Limburg naar Den Haag, Driebergen, Scheveningen en vervolgens naar Alkmaar, Bolsward en als laatste naar Raalte verhuisd. Was dit handig, nee, ik denk het niet maar het heeft wel geleid tot mijn ultieme droom. Het kopen van mijn eigen onderneming.

Ben je niet bereid om schepen achter je te verbranden, dan is het vuur om je droom te behalen nog niet voldoende opgestookt. Ga er 100% of meer voor maar nooit minder want voor je het weet behoor je tot de opgevers van deze wereld.

Verander de manier waarop je naar dingen kijkt

Mijn uitgangspunt is inmiddels zo: Het gene wat mij gebeurt is ten goede van mijzelf ook al zie ik dat nu nog niet.

Ga je eigen leven maar eens na, hierin heb je ongetwijfeld tegenslagen ontvangen. Maar nu je daarop terug kijkt kan het zomaar zijn dat de toenmalige tegenslag achteraf eigenlijk best wel goed heeft uitgepakt. Dus als je nu een tegenslag krijgt, verander dan de manier waarop je naar de dingen kijkt. Wordt niet boos, geef niet een ander de schuld. Ga rustig kijken wat er gebeurt en neem vertrouw erop dat het universum het goed met je voor heeft.

 Groet Froos